Tedarik Zincirleri, Türkiye ve Suriye’deki Depremlerden Nasıl Etkilendi?

Tedarik Zincirleri, Türkiye ve Suriye’deki Depremlerden Nasıl Etkilendi?

Türkiye ve Suriye’deki bir dizi depremden zarar gören tedarik zincirlerinin toparlanmasının ortalama sekiz ay sürmesi bekleniyor.

Risk yönetimi şirketi Resilinc, izlediği yaklaşık 900 sanayi bölgesinin felaketten etkilenebileceğini söyledi. Deprem demiryolu hatlarına, yollara, havaalanlarına ve limanlara zarar vererek çelik, kimyasallar ve plastik gibi emtialarda lojistik ve ticareti bozdu.

Veri analizi sağlayıcısı The Smart Cube, hasarın değerinin 2 milyar doları aşmasının muhtemel olduğunu ve 4 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi. Depremin küresel lojistik üzerinde “orta vadeli” bir etkisi olmasını bekliyordu.

Resilinc, etkilenen endüstrilerin tekstil, otomotiv, yüksek teknoloji, genel üretim, tüketim malları, petrol ve gazın yanı sıra endüstriyel kimyasalları içerdiğini söyledi.

Resilinc’in CEO’su ve kurucu ortağı Bindiya Vakil, Tedarik Yönetimine şunları söyledi: “Potansiyel olarak etkilendiğini belirlediğimiz siteler üretim, montaj, depolama, dağıtım, imalat ve test gibi faaliyetlerde yer alıyor. Buradaki zorluk, bozulmanın ölçeğinin çok geniş olması ve henüz tam olarak görmediğimiz bir dalgalanma etkisine neden olmasıdır.”

Firmalara haritalama yoluyla tedarik zincirlerinin görünürlüğünü artırmalarını tavsiye etti.

“Sektöre bağlı olarak, bazı şirketler alternatif siteleri diğerlerinden daha hızlı çalıştırabilecekler. Bazı şirketlerin geçici olarak alternatif siteler bulmak için tedarikçileriyle birlikte çalışması gerekecek” dedi.

“Şirketlerin bu durumu yönetmek veya gelecekteki her türlü tedarik zinciri kesintilerine hazırlıklı olmak için yapabilecek en büyük şey, haritalama yoluyla operasyonlarının tam görünürlüğüne sahip olmaktır.

“Örneğin şu anda Türkiye’de, tüm tedarik zincirlerinde tam görünürlüğe sahip şirketler (bir tedarik zinciri risk yönetimi programı aracılığıyla) bu kesintiden daha iyi durumda ortaya çıkmak ve hatta tamamen dengelemek için doğrudan daha düşük seviye tedarikçilerle işbirliği yapabilir.”

Vakil ekledi: “Türkiye, stratejik coğrafi konumunun yanı sıra daha düşük işgücü ve üretim maliyetleri göz önüne alındığında kuruluşlar için arzu edilen bir yer olmaya devam edecek.”

Küresel nakliye şirketleri, felaketin ardından operasyonların askıya alındığı Türkiye’deki İskenderun Limanı’na giden sevkiyat rotalarını değiştirdi.

Operasyonlar kısmen Mersin Limanı’na yönlendirildi. Bununla birlikte, Japon yük nakliyeci Ocean Network Express, konteyner alımlarını geciktiren altyapı hasarı nedeniyle terminalin bahçe tıkanıklığıyla karşılaşmasının beklendiği konusunda uyardı.

Büyüklük ölçeğinde 7,8 ölçülen ve bunu çok sayıda artçı şokun takip ettiği deprem sonucunda 50.000’den fazla insanın öldüğü düşünülüyor. Orta Doğu’daki ülkeler Türkiye ve Suriye’ye yardım ve yardım sağlamak için toplandı.

Bölge, tekstil, plastik, cam, birincil ambalaj ve gıda işleme makineleri gibi endüstrilerde kullanılan polyester elyaf ve polimerler, soda külü ve gübreler gibi kimyasallar ve plastikler üretmektedir.

Ek olarak, çelik fabrikalarının kısıtlanması bekleniyor. Büyük hasarlardan kaçmasına rağmen, altyapıları ve lojistik yetenekleri etkilendi. Enerji kesintileri ve iç ve EMEA pazarlarındaki çelik ve hurda fiyatlarını artırabilecek lojistik sorunları nedeniyle fabrikaların kapalı kalması bekleniyordu.

The Smart Cube’da tedarik ve tedarik zinciri istihbarat direktörü Ritesh Kumar şunları söyledi: “Yıkıcı can kayıplarına ek olarak, durum gelişmeye devam ettikçe ekonomik kayıpları tahmin etmek şu anda zor. Bununla birlikte, kayıpların 2 milyar dolardan fazla hasara yol açması muhtemeldir ve muhtemelen 4 milyar doları aşabilir. İş açısından bakıldığında, depremin küresel lojistik endüstrisi üzerinde orta vadeli bir etkisi olması bekleniyor.

“Büyük otoyollar, havaalanları ve nakliye limanlarının tümü hasar gördü ve bu, depremden etkilenen bölgedeki yol, hava ve deniz taşımacılığını etkiledi. Buna ek olarak, Türkiye’deki iç talepteki artış nedeniyle belirli kimyasalların ve plastiklerin ihracatının uzun bir süre gerilemesi bekleniyor.”

Add a Comment

Your email address will not be published.

×